Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

12 maart 2016 in ,

Uit onderzoek is gebleken dat de leeftijd waarop de meeste kinderen een eerste mobiele telefoon krijgen tussen de 8 en 10 jaar ligt. Bijna alle kinderen hebben een mobiele telefoon wanneer ze 12 jaar zijn. Deze leeftijd hangt samen met het moment waarop kinderen naar de middelbare school gaan. Veel ouders zwichten als het merendeel van de klas ook rondloopt met een mobiele telefoon. Vraag bij de juf of meester na hoeveel kinderen een mobiele telefoon hebben. Wil jij er vroeg bij zijn, of wacht je liever wat langer is een veelgestelde vraag op de schoolpleinen. Raakt jouw kind vaak iets kwijt, of is hij juist voorzichtig met spullen?

Veel ouders beginnen met een simpele telefoon inclusief prepaid kaart. De kosten kunnen niet overschreven worden, enkel het prepaid tegoed kan worden verbruikt. Een nadeel van prepaid is dat als het tegoed op is er niet meer gebeld kan worden, ook niet in nood situaties.

Een andere optie is een sim only abonnement. Dit is een gsm abonnement zonder toestel, geef jouw kind bijv. een oud toestel van jouw. Bij de meeste sim only abonnementen kan je een bel- en dataplafond instellen, waardoor je de kosten in de hand kan houden. Er zijn al sim only abonnementen beschikbaar vanaf 2,50 euro per maand. Laat jouw kind een deel van de kosten zelf betalen, zodat hij inzicht krijgt in de kosten van mobiele telefonie. Leg ook uit dat mobiel bellen niet gratis is en dat bepaalde sms diensten veel geld kunnen kosten. Log regelmatig in op de site van jullie provider om de belkosten te controleren en eventueel het abonnement naar beneden of boven aan te passen.