3g of 4g toestel kopen

7 juni 2016 in ,

3G of 4G toestel

Smartphones worden steeds slimmer en beter, nieuwe modellen en technologieën komen aan de lopende band op de markt. Sommige vernieuwingen zijn makkelijk te beoordelen, maar andere zoals de overgang van 3G naar 4G toestellen zijn voor de gemiddelde gebruiker moeilijker te beoordelen. We snappen allemaal dat 4G beter is dan zijn voorganger, maar betekent dat ook dat je het echt nodig hebt? Dat hangt ervan af hoe je je smartphone, en vooral het internet daarop, gebruikt.

Van 3G naar 4G

De terugkomende G in de benamingen van 3G en 4G staat voor de Generatie van het mobiele internet, het gaat dus om respectievelijk de derde en vierde generatie van mobiel internet. Als je smartphone niet het internet op kan via WiFi dan kun je via de 3G en 4G netwerken het internet op. Het 3G netwerk heeft een maximum snelheid van 2Mbit/s, maar dit haal je zelden en zeker als je niet stilstaat gaat de snelheid snel achteruit.
Het 4G netwerk heeft een maximumsnelheid van 1000Mbit/s en kan ook prima gebruikt worden als je in beweging bent, zelf op snelheden als in de auto, de trein of op de fiets. Hier moet wel bij vermeld worden dat je de 1000Mbit/s nooit werkelijk gaat halen, je smartphone kan dit niet eens aan en de afstand tot de zendmast speelt ook een rol. Maar 4G is heel snel, niet zelden sneller dan WiFi.

Heb je 4G nodig?

Een 4G smartphone is dus vooral handig als je buiten het bereik van WiFi veel en snel internet nodig hebt. Als je dus veel met foto, video en audio werkt buiten WiFi bereik gaat het allemaal sneller en makkelijker. Daar staat tegenover dat je bij WiFi geen kosten betaald voor de hoeveelheid data die je verbruikt en dat bij verreweg de meeste abonnementen je een gelimiteerde hoeveelheid data hebt die je met 4G gaat verbruiken. Of je dat wil hangt dus ook af van wat voor abonnement je hebt en als je dan dus een nieuwe toestel neemt met 4G, kijk dan ook gelijk naar je abonnement en datamogelijkheden.