Dataverbruik Android beperken

15 augustus 2016 in ,

Beperk je dataverbruik

Iedereen merkt het wel eens, je bent aan het internetten op je mobiel en ineens is de helft van je Mb's verbruikt. Soms gebeurt dit zelfs als je je telefoon niet eens hebt gebruikt. Hoe kan dat toch?

Niet alles wat je doet op je telefoon verbruikt data, echter heel veel data wordt onbewust verbruikt. Denk aan het automatisch bijwerken van apps wanneer je net toevallig geen wifi bereik hebt. Of het gebruik van Google Maps, in de veronderstelling dat dit geen data verbruikt.

Je kunt het dataverbruik zelf heel goed beperken. Het is verstandig altijd een wifi netwerk te gebruiken wanneer dit kan. Verder is het aan te raden bij de Playstore instellingen aan te geven dat apps niet automatisch mogen updaten. Hierdoor kan je later zelf de updates installeren als je op een wifi netwerk zit.

In de instellingen van het mobiele datanetwerk vind je de optie om automatisch het sterkste netwerk te laten kiezen. Heel handig natuurlijk zodat je zeker weet dat je internetverbinding stabiel blijft. Het nadeel is dat dit gebeurt zonder dat je dit in de gaten hebt. Op het moment dat je op het wifi netwerk aan het downloaden of streamen bent, en het signaal van het mobiele netwerk is sterker dan het wifi, schakelt je toestel zelf over naar 4G. Vaak heb je dit niet in de gaten, en stream of download je dus ongemerkt op je eigen Mb's. Met als gevolg dat je databundel leegloopt. Hetzelfde geldt voor het automatisch synchroniseren van je email en foto's.

Als je deze dingen in de gaten houdt, en ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk internet op een wifi netwerk, kan je het dataverbruik enorm beperken. Providers kunnen je vaak helpen met het beperken van data door de instellingen met je door te nemen. Alles wat automatisch gebeurt lijkt tegenwoordig handig, maar in dit geval is het beter om alles handmatig bij te houden op je toestel. Door deze dingen in eigen hand te houden zal je voortaan het einde van de maand gewoon redden met je databundel.