Een simkaart kopen met nummerbehoud

25 februari 2016 in ,

Je kent het wel, je koopt een nieuwe telefoon of alleen een nieuwe simkaart en automatisch krijg je er een nieuw nummer bij. Al je vrienden, familie, kennissen, collega's en zakenrelaties zou je dan je nieuwe telefoonnummer moeten doorgeven, helemaal niet handig. Gelukkig is het heel makkelijk om je oude nummer te behouden. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en over de voor- en nadelen.

Telefoonnummer behouden

Het is in alle gevallen mogelijk om je nummer te behouden of je nu prepaid, met een abonnement of sim only belt. Het maakt ook geen verschil of je bij de overstap bij dezelfde provider blijft of dat je overstapt naar een andere aanbieder. Ook wanneer je van bijvoorbeeld prepaid naar sim only overstapt heeft dit geen effect.

Hoe werkt het?
Bij de aankoop van een nieuwe simkaart in de winkel of online krijg je een pakketje mee of thuisgestuurd. Hierin zit uiteraard de nieuwe simkaart en de daarbij horende gegevens. Hier zit in de meeste gevallen ook een formulier bij waarop een stappenplan beschreven is voor het nummerbehoud. Dit stappenplan kan per provider verschillen. Voor het overstappen heb je in de meeste gevallen de volgende gegevens nodig:

Prepaid
Wanneer je een prepaid kaart hebt kan je op elk gewenst moment nummerbehoud aanvragen. Per provider zal het vervolgens verschillen hoeveel tijd er overheen gaat voor het nummerbehoud daadwerkelijk doorgevoerd is. Let op: je beltegoed wordt niet overgezet op de nieuwe simkaart, maak dus eerst met je oude simkaart/telefoon je beltegoed op!

Voor het overstappen met een prepaid kaart heb je in de meeste gevallen de volgende gegevens nodig:

Huidige 06-nummer
PUK code
SIMkaart nummer --> dit zijn 8 cijfers die vaak te vinden zijn op de achterzijde van de simkaart

Abonnement
Wanneer je een abonnement hebt die bijna afloopt en je wilt overstappen naar een andere provider moet het nummerbehoud van te voren geregeld worden. Vanaf 2 maanden voor het aflopen van je abonnement kan je het nummerbehoud aanvragen. Dit kan ook op een later moment maar het moet ieder geval vóór het einde van je huidige abonnement.

Voor het overstappen met een abonnement heb je in de meeste gevallen de volgende gegevens nodig:

Huidige 06-nummer
PUK code
SIMkaart nummer --> dit zijn 8 cijfers die meestal te vinden zijn op de achterzijde van de simkaart
Einddatum contract bij huidige provider
Abonnementsvorm
Wensdatum nummerbehoud

Kosten
Het aanvragen van nummerbehoud kan enige kosten met zich meebrengen. Voor deze handeling kan alleen geld gevraagd worden door je nieuwe provider. De kosten bedragen maximaal €10,- per nummer.

Voordelen
Het grootste voordeel is dat je geen mensen op de hoogte hoeft te brengen van een nieuw telefoonnummer. Daarnaast hoef je zelf geen nieuw nummer uit je hoofd te leren!

Nadelen
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen. Deze zijn echter maar van korte duur:

Je moet wat moeite doen met de aanvraag
Het kan even duren voor het nummerbehoud is doorgevoerd waardoor je enkele dagen zonder telefoon kan zitten
Het kan geld kosten.