Krijg ik minder hypotheek door het afsluiten van een gsm abonnement?

18 mei 2016 in ,

Het is al langer bekend dat gsm abonnementen met een "gratis" telefoon duurder zijn dan abonnementen zonder telefoon en dat je dus eigenlijk wel voor de telefoon betaald. Daarom zit je vaak ook langer vast aan deze abonnementen, want pas aan het einde van die vaste termijn is de telefoon volledig betaald. Eigenlijk is het dus een vorm van afkoop waarbij je in termijnen betaald voor de telefoon en dus eigenlijk een krediet hebt lopen bij de telefoonmaatschappij waar je het abonnement hebt afgesloten.

Niet langer gedoogd

Tot begin 2016 hanteerde de overheid een gedoogbeleid dat meeging in het idee dat de overeenkomst een abonnement betrof. Desondanks brachten de abonnementen wel vaste maandlasten met zich mee op basis van krediet. In een poging consumenten te behoeden voor het afsluiten van teveel krediet en dus te hoge maandlasten kwam daar verandering in. De telecombranche mocht zelf een gedragscode opstellen om consumenten te behoeden voor deze situaties van overkreditering maar slaagde hier niet in. Als gevolg hiervan gaan abonnementen waarbij een telefoon zit nu officieel gelden als kredieten met alle gevolgen van dien.

De regels van krediet

Er is een uitgebreide regelgeving over het aanbieden van kredieten waar ook telecomaanbieders nu aan moeten voldoen. Dit zijn regels over adverteren en informatieverstrekking die heel handig zijn, maar ook regels over inkomenstoetsen en kredietregistratie waar je misschien minder op zit te wachten. Waar de inkomenstoets vooral gezien zal worden als een hoop gedoe, kan vooral kredietregistratie grotere gevolgen hebben. Kredietregistratie gebeurt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) voor elk krediet groter dan 250 euro. In deze tijd van smartphones betekent dat het afsluiten van een abonnement inclusief telefoon je een registratie bij het BKR gaat opleveren en dat heeft gevolgen.

Hypotheken zijn ook kredieten

Een hypotheekverstrekker moet uitstaand krediet checken bij het BKR en de hoeveelheid reeds uitstaand krediet bepaalt mede de maximumgrootte van de hypotheek. Bij vaste lasten van 15 euro per maand, zou dit betekenen dat de hypotheek ongeveer 4000 euro gekort gaat worden. Vooral voor gezinnen waarbij ook kinderen abonnementen op naam van de ouders hebben kan dit grotere gevolgen hebben. Als je van plan bent binnen een of twee jaar een hypotheek af te sluiten is het misschien verstandig een Sim Only abonnement af te sluiten, daarbij zit geen telefoon en dus geen krediet en geen kredietregistratie.