ZZP mobiel zakelijk of prive?

2 juni 2016 in ,

Moet ik mijn mobiele abonnement op de zaak zetten of prive?

Vaak bestaan de belangrijkste activiteiten van een ZZP-er uit contacten met klanten. Daarom is een mobiel abonnement onmisbaar voor elke ZZP-er. Een belletje moet gepleegd kunnen worden, maar ook voor de digitale communicatie is een mobiel onmisbaar. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld e-mail verkeer via het mobiele internet. Belangrijk is echter wel dat je mobiel zakelijk en privé van elkaar gescheiden houdt.

Zakelijke mobiele kosten zijn aftrekbaar
Wanneer je aan het werk bent maak je dan ook mobiele telefoonkosten. Deze kun je scharen onder de zakelijke kosten en zijn daardoor aftrekbaar te noemen. Die hoef je dus niet te rekenen tot je privékosten. Vele telecomaanbieders springen hier ook dan op in en bieden sinds de laatste jaren dan ook zogenoemde zakelijke abonnementen aan voor ZZP-ers. Dit soort zakelijke abonnementen moeten een aantal voordelen bieden ten opzichte van een privé abonnement. Vaak is het echter het geval dat deze voordelen niet eens zo voordelig zijn ten opzichte van een privé abonnement. Het is namelijk veel vaker het geval dat de kosten van het zakelijk bellen een stuk hoger uitvallen.

Zakelijk mobiel biedt een aantal voordelen ten opzichte van privé mobiel
Een zakelijk abonnement kan wel een aantal voordelen hebben ten opzichte van een privé abonnement voor ZZP-ers. Zo heb je het beheer van alle abonnementen van het bedrijf onder een account en kunnen abonnementsbundels tussen medewerkers gedeeld worden en is het onderling bellen ook goedkoper. Het is echter de vraag of deze voordelen van een zakelijk mobiel wel echt een voordeel bieden ten opzichte van een privé mobiel voor ZZP-ers.

Zakelijk mobiel weegt niet op tegen privé mobiel voor ZZP-er
Uiteindelijk wegen de deze voordelen en de kosten hiervan niet op tegen een privé mobiel voor ZZP-ers. De kosten van een zakelijk abonnement liggen nou eenmaal vaak hoger en de extra opties wegen hier ook niet tegen op. De privéfactuur kan ook gebruikt worden bij opgave van de bedrijfskosten, want een zakelijk contract is niet verplicht. Om toch zakelijk en privé mobiel te scheiden houden kan je er ook voor kiezen om twee privé toestellen te nemen en gewoon als consument te betalen. Zo kun je werk en privé als nog gescheiden houden.